Kulturarv. Från 1700-talet. Små, gulstrimmiga, gyllenorange frukter på ca 50 g. Saftigt fruktkött med mild, söt smak. En delikatess, särskilt tillsammans med varm honung. Frukterna avger en underbar doft och användes under den viktorianska eran av damer som bar frukter på sig som parfym. Används än idag för att sprida väldoft.
Odling från frö:
Förkultiveras inomhus i planteringsjord. Håll sådden vid ca 25 grader, efter groning ca 20 grader. Odlas i växthus eller bänk. Nyp av vid tillväxtpunkten på huvudstammen efter 5-7 blad och sidoskotten efter 2-3 blad. Uppbindes eller markodlas. Blommorna handpollineras med pensel. Mogna frukter doftar melon och stjälken spricker vid fruktfästet.
Portionsmängd: 25 frö
Utvecklingstid, dagar: 85
Växtläge: sol
Färg: Gul
Såtid: feb-april
Grotid: 5-15 dagar
Blomtid/Skördetid: aug-sep
Årighet: Ettårig